Quantcast
Channel: Vilaweb - Notícies Edicions - General VilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Es mor l'intel·lectual i artista plàstic gallec Isaac Díaz Pardo

$
0
0

L'intel·lectual, pintor, ceramista i dissenyador Isaac Díaz Pardo s'ha mort avui a noranta-un any a la Corunya. Nascut el 1920 a Sant Jaume de Galícia, la seva educació va quedar marcada pel contacte amb importants intel·lectuals galleguistes del moment com Castelao, Cabanillas, Ramón i Antón Vilar Ponte, i Vicente Risco. El 1936 va participar activament en la campanya en favor de l'estatut d'autonomia gallec i posteriorment va conrear l'assaig i la crítica, a més de la pintura.

Díaz Pardo és conegut, també, per haver creat i fundat les Fábricas de Cerámicas do Castro, de la Magdalena a l'Argentina, de Sargadelos i, amb Luís Seoane, el 1963, del Laboratorio de Formas de Galícia.

El parlament de Galícia ha lamentat la mort de Díaz Pardo, considerat 'un dels representants insignes de la cultura gallega el segle XX'. Per la presidenta, Pilar Rojo, totes les iniciatives culturals i empresarials que va dur a terme 'acrediten el compromís de l'intel·lectual amb la seva terra i la seva gent'.

La Universitat de Sant Jaume (USC) ha transmès el condol a la família d'Isaac Díaz Pardo, definit com un 'lluitador incansable i magnífic pensador'. En nom de la USC, el rector Juan Casares Long ha qualificat l'intel·lectual de figura singular del país, 'amb reconeixement internacional i amic sempre de la universitat'. 'Se'n va un lluitador incansable, magnífic pensador exponent de l'excel·lència intel·lectual de Galícia que durant tota la seva vida va mantenir vincles de col·laboració i amistat amb les institucions i que, com la universitària, són confluència de cultura i coneixement'.

El rector de la USC ha destacat que la seva 'figura intel·lectural, literària, artística i política, unida a la seva faceta emprenedora també en l'àmbit empresarial', deixarà un llegat inesborrable a la universitat, de la qual des de 1992 era doctor honoris causa.

L'intel·lectual finat, l'enterraran divendres al cementiri de Boisaca, després d'un homenatge institucional que es farà al Museo do Pobo Galego d'11.00 a 12.00. La família inicialment tenia previst incinerar el cos, però la força dels amics ha motivat que el seu cos acabi reposant allà on va néixer. Un fill seu ha explicat que l'acte de demà serà laic i ha destacat que la família vol que el nom de Díaz Pardo no sigui utilitzat pels partits: 'Estem al servei del poble gallec i el lliurem a Galicia.'


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Trending Articles