El geògraf Bartomeu Barceló i el pediatre Oriol Casassas, tots dos membres del IEC, es van morir ahir a Palma i Barcelona respectivament. Barceló fou capdavanter dels estudis de geografia a les Illes i un dels creadors del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears.
Casassas va excel·lir en l'estudi dels problemes socials, de la història de la medicina i de qüestions lingüístiques.
El geògraf mallorquí, Bartomeu Barceló, era membre de la secció de Filosofia i Ciències Socials del IEC, des del 1991. Nascut a Palma el 1932, va estudiar a les universitats de Barcelona, de Madrid i de la Sorbona de París i la seva tesi va versar sobre l’evolució i l’estructura de la població de les Balears. Fou vice-rector i degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de les Illes Balears, era soci d’honor de la Societat Catalana de Geografia, filial del IEC, i president honorari de l’Associació de Geografia de les Illes Balears. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
El metge, Oriol Casassas, nascut a Sabadell el 1923, era membre de la secció de Ciències Biològiques i un ‘indomable defensor del país per mitjà de la ciència i la medicina’, segons el secretari científic del IEC, Ricard Guerrero. Casassas s'havia especialitzat en pediatria, però va desenvolupar una tasca lingüística molt important al IEC des del 1985. Va presidir l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i va guanyar el Premi de l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona, a la categoria Humanitats Mèdiques; també li fou atorgada la Creu de Sant Jordi el 1993. Casassas va redactar, amb més col·laboradors, 'Vocabulari mèdic' i 'Funció social de la medicina', i va escrire 'La medicina catalana del segle XX' i més obres.