Si l'any 2007 l'ex-consellera socialista Aina Salom va haver de dimitir per incompatibilitat per ser propietària d'una farmàcia, el president del govern balear, que també és titular d'una, continuarà en el càrrec. Avui el parlament, amb els vots del grup del PP i d'Antoni Pastor, ha refusat la moció del PSIB-PSOE que proposava al govern d'instar el president José Ramón Bauzá a deixar el càrrec per 'incompatibilitat', fent-se valer de la sentència del TSJB aplicada a Salom.
Bauzá és titular d'una farmàcia a Marratxí, tot i que no ho va declarar quan va accedir a la presidència del govern. L'oposició fa temps que denuncia que el president ha enganyat els ciutadans i vulnerat la llei d'incompatibilitats. En aquest sentit, ha recordat que l'any 2007 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes va decretar que l'ex-consellera Aina Salom havia incorregut en una incompatibilitat per ser propietària justament d'una farmàcia. Una sentència per la qual Salom va dimitir.
Avui el PSIB-PSOE ha retret que els efectes d'aquella sentència, que generava jurisprudència, no s'apliquin ara a la figura del president del govern. La diputada socialista Pilar Costa, ha criticat que el govern no hagi estat capaç de donar 'arguments per defensar la legalitat del president al seu càrrec' i ha insistit que Bauzá incompleix la llei d'incompatibilitats, la del bon govern i la sentència del Superior de Justícia.
El govern balear va obrir fa un mesos unes actuacions prèvies per investigar la possible incompatibilitat de Bauzà, però aquesta investigació ara ha estat arxivada. En aquest sentit, la portaveu adjunta del PSM-IV-ExM, Fina Santiago, ha retret que encara no hagin pogut accedir a l'informe complet que arxiva la investigació, i ha demanat que lliurin el document complet i firmat per saber 'qui s'ha fet responsable d'arribar a les conclusions' que Bauzá ha actuat d'acord amb la llei. Durant la seva intervenció, Santiago ha mostrat una factura de la farmàcia.
La moció del PSIB-PSOE, que instava el govern a demanar a Bauzá que deixés el càrrec, ha estat refusada pel PP, que considera que 'és il·legal en el fons i en la forma'.
Precedent judicial
Salom va ser consellera de Sanitat i Consum en el primer govern de Francesc Antich (1999-2003). L'any 2001, el PP va presentar una denúncia per presumpta incompatibilitat en el càrrec pel fet que Salom era alhora titular d'una farmàcia. En un primer moment, el govern balear va arxivar les actuacions, però el PP va presentar un recurs i el 2007 el tribunal va dictar la sentència en què donava la raó al PP i declarava que Salom havia exercit el càrrec de consellera 'tot i que aquesta activitat pública no és compatible amb la propietat d'una farmàcia oberta', una falta que el TSJB va considerar greu. La sentència no establia cap sanció, però d'acord amb la Llei d'incompatibilitats, el govern va establir a Salom un any d'inhabilitació per ocupar càrrecs públics.
La llei 2/1996 d'Incompatibilitats (pdf) estableix, en l'article 17, que 'aquells que haguessin estat objecte de declaració i publicació d'incompliment d'aquesta llei, no podran ser nomenats per ocupar càrrecs o llocs de treball, dels relacionats a l'article 2 [president, vice-president, consellers, directors generals, secretaris generals, interventor general i tresorer, càrrecs de confiança, presidents i directors d'empreses públiques i d'entitats autònomes de l'administració] per un període d'entre dos i sis anys si l'incompliment fos qualificat com a infracció molt greu, o de fins a dos anys, si no fos com a infracció greu.