Quantcast
Channel: Vilaweb - Notícies Edicions - General VilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

El caganer, protagonista a Colònia

$
0
0

La figura del caganer, específica del pessebre català, encara és poc coneguda fora de les nostres fronteres. Però d’any en any creix l'interès per aquest símbol de la fertilitat. N'és un bon exemple l'homenatge al caganer que s'ha preparat enguany a Colònia (Alemanya), amb presència destacada a la tradicional Fira de Nadal del centre de la ciutat i una exposició amb quaranta figuretes aportades per l'associació Amics del Caganer. L'interès de Colònia pel caganer s'explica, en part, perquè és agermanada amb Barcelona des del 1984, però també perquè la ciutat té un caganer propi, el Kallendresser.

Exposició, conferència, escultura...

Els qui visiten aquests dies la Fira de Nadal de Colònia tenen moltes oportunitats de conèixer el caganer. A banda l'exposició esmentada, que es presenta oficialment avui al vespre a la Casa de la Vila amb l'assistència de la batllessa Elfi Scho-Antwerpes i membres de l'Associació per la Promoció de l'Agermanament entre Colònia i Barcelona, al programa d'aquests dies també hi ha una conferència de l'antropòloga Linda Pade M. A., demà, sobre la peculiar figura del pessebre català, i la presentació d'un caganer gegant construït amb fusta per un escultor polonès a la fira mateix.

No hi podia faltar, en l'homenatge, la creació d'un caganer especial amb el vestit típic dels tradicionals titelles de Colònia, els Hänneschen, obra de l'artesà Marc Alós.

El cosí alemany del caganer

Si hom passeja atentament pel centre de Colònia pot descobrir-hi un caganer gros, situat a la façana d’una casa. És el Kallendresser (en dialecte local), clarament un home en posició d’anar de ventre, però amb un origen no tan clar. Hi ha una llegenda que diu que, a l’edat mitjana, expressava l’opinió pública de la ciutat respecte d’algun regidor injust. Una altra el relaciona amb un manobre gandul que no volia baixar de la teulada per fer les necessitats. I encara hi ha la hipòtesi que parla d’un home molest per un veí que tocava la trompeta i que va decidir de defecar-li a la finestra de dalt estant…

Sigui com sigui, la figura del Kallendresser actual és de la fi dels anys 1950, obra de l’escultor Ewald Mataré.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Trending Articles