El primer ministre britànic, David Cameron, anirà dijous a Escòcia per negociar amb Alex Salmond el referèndum d'independència que el govern escocès vol fer el 2014. La data i el lloc de la reunió, els van tancar ahir Salmond i Michael Moore, secretari britànic d'Escòcia, que van establir el calendari i els termes de la negociació. El desplaçament de Cameron ja és una victòria del govern escocès, perquè el lloc de les negociacions s'havia convertit en una lluita simbòlica de poder important.
En la reunió d'ahir, que va durar uns noranta minuts, el govern escocès va constatar petits avenços del govern britànic, però avisa que un dels punts que caldrà negociar amb més intensitat és si cal incloure al referèndum una tercera resposta. L'anomenada 'devo-max' pot ser una opció per aquells que demanen més competències i poder pel govern escocès sense arribar a la independència. A més, el govern britànic es nega a acceptar que puguin votar els ciutadans a partir dels setze anys com pretén l'SNP.
Per la seva banda, Moore va considerar molt positiu el principi d'acord sobre el rol de la Comissió Electoral en el referèndum escocès. 'Hem acordat que transferirem la competència al parlament escocès per poder convocar el referèndum i que la Comissió Electoral actuï com a àrbitre, amb les normes habiuals d'un procés electoral'.
Tot i acceptar un referèndum vinculant, Cameron vol forçar els escocesos a fer-lo com més aviat millor, ço que no plau gens al govern escocès, que té un altre calendari. 'La nostra posició és molt clara. El govern escocès va aconseguir una mandat precís del poble d'Escòcia de fer un referèndum durant la segona meitat d'aquesta legislatura, i és exactament això que farem', sosté el primer ministre escocès, Alex Salmond, que ha demanat a Cameron que no interfereixi el calendari previst pel govern escocès. Salmond, cap del Partit Nacional Escocès (SNP), vol que la consulta es faci el 2014, i no descarta de fer-hi més d'una pregunta --com ara una sobre la plena autonomia fiscal.
La seva número dos, Nicola Sturgeon, ha acusat Cameron d'immiscir-se en un afer que han decidir el parlament i el govern escocesos. 'Potser hauria d'estar relaxada sobre tot això perquè, com més el govern conservador mira d'interferir la democràcia escocesa, més gran és el suport que rep la independència', va dir en unes declaracions a la BBC. Per la vice-primera ministra escocesa, és el govern de l'SNP qui decidirà la manera de procedir i que fer una consulta vinculant abans de divuit mesos és absurd.
Cameron, per la seva banda, acusa el govern escocès de voler guanyar temps per arribar 'a una situació que permeti a la causa independentiste de créixer'. Segons Cameron, Salmond 'sap que els escocesos, de cor, no volen una completa separació del Regne Unit', i és per això que vol que la consulta és faci ben aviat.