Ja fa set anys que es repeteix la imatge: milers de persones entrant al Mobile World Congress al firal de Barcelona, el saló de referència anual de les telecomunicacions i la telefonia mòbil (vídeo). Als vuit pavellons de Fira de Barcelona atapeïts d'estands, hi trobaran mil quatre-centes empreses amb qui establir contactes i potser contractes, des d'operadores fins a fabricants, passant per quatre-centes delegacions ministerials i d'organismes reguladors. Però, sobretot, hi ha centenars de companyies dedicades a la mobilitat, el concepte que subjau rere l'eslògan del congrés, 'Redefinint el mòbil'.
I és que el Mobile World Congress és un gran aparador d'aquesta mobilitat i, a banda reunir-se i lligar acords, tothom ho aprofita per presentar-hi novetats, pràcticament cada hora. La sud-coreana Samsung ha estat una de les primeres companyies a ensenyar les seves cartes a Barcelona, amb la presentació de la línia Galaxy Note 10.1, que demostra clarament noves possibilitats de les pissarretes i els mòbils. Android, el sistema operatiu de Google que alimenta els telèfons intel·ligents de Samsung i de centenars de marques més, ha aterrat a la capital catalana amb un desenfadat racó verd, on deixa clar que amb quatre anys s'ha imposat com el sistema operatiu mòbil més implantat al món, per davant del gran rival i absent tradicional al congrés barceloní, Apple. I Nokia, l'últim fabricant potent amb seu a Europa, ha decidit tornar al Mobile World Congress amb un espectacular pavelló específic, després d'uns quants anys d'absència, per intentar mostrar múscul anant de la mà de Microsoft i el seu sistema Windows Phone.
Algunes novetats també deixen clar que les prestacions dels dispositius sembla que no tenen límit. N'és un exemple la Connected House, una casa aixecada per l'empresa organitzadora del congrés, GSMA, on Ericsson, Qualcomm o Sony exposen ja no mòbils, sinó productes de la llar cada vegada més connectats i menys cablejats.
Capitalitat mundial
Durant aquesta setmana, l'anglès és la llengua predominant al congrés. Però també s'hi pot sentir el català, especialment al pavelló de la Generalitat situat al costat mateix de la 'casa connectada'. Enguany són mig centenar, les petites empreses que han entrat al congrés sota el paraigües del govern, una vintena més que no l'any passat. I és que la celebració des del 2006 del congrés a Barcelona ja és un revulsiu per a les joves empreses tecnològiques del país. I encara ho pot ser més amb el nomenament de Barcelona com a capital mòbil mundial, com a mínim fins el 2018.
D'empreses catalanes, no sols n'hi ha a l'espai de la Generalitat. A l'App Planet, el pavelló dedicat al creixent mercat de les aplicacions per a mòbils, en trobem unes quantes que volen posicionar-s'hi. I fins i tot a fora del firal, en plena plaça Espanya, encara hi ha empreses novelles amb ganes d'explicar els seus productes.