Quantcast
Channel: Vilaweb - Notícies Edicions - General VilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Irlanda commemora els quaranta anys del Bloody Sunday

$
0
0

El Diumenge Sagnant -Domhnach na Fola- fa referència als incidents del 30 de gener de 1972 al barri del Bogside de Derry, al nord d'Irlanda, en els quals vint-i-sis manifestants pels drets civils desarmats van rebre trets del primer batalló de paracaigudistes de l'exèrcit britànic. Tretze homes, set dels quals menors d'edat, van morir immediatament i un catorzè home es va morir al cap de quatre mesos per les ferides aquell dia. També van resultar ferides pels trets de l'exèrcit vint-i-sis manifestants i veïns més. Els fets van passar en la marxa de l'Associació pels Drets Civils del Nord d'Irlanda contra una llei que permetia al govern britànic empresonar a sospitosos de pertànyer a l'IRA sense cap judici previ.

Els actes de commemoració dels fets van començar ahir amb una marxa pels mateixos carrers que la de fa quaranta anys. Les famílies dels morts van portar-ne imatges i van encapçalar els milers d'irlandesos que van sortir al carrer per demanar que s'assumeixin i es depurin les responsabilitats d'aquells fets perquè mai ningú no ha estat detingut ni jutjat.

L'incident no va ser investigat en un principi per les autoritats britàniques, que van atribuir-ne la responsabilitat a l'IRA per, segons l'exèrcit, haver disparat contra els soldats aprofitant el pas de la marxa. No va ser fins al 2000 quan una investigació independent liderada pel lord britànic Mark Saville de Newdigate va començar a fer audiències públiques sobre els fets amb tots els testimonis i implicats que es van poder identificar.

Les audiències van acabar el gener del 2005 després d'haver estudiat 2.500 declaracions i d'haver interrogat 922 testimonis directes dels fets. Les conclusions de la investigació van ser enllestides el mateix 2005, però la seva publicació va ser ajornada repetidament. Finalment, cinc anys després, va ser publicada el 15 de juny del 2010 un cop celebrades les eleccions britàniques.

Amb aquesta investigació es va deixar clara la innocència dels morts, que l'exèrcit defensava que anaven armats en el moment dels fets, i l'informe acusava formalment l'exèrcit britànic de la massacre. La investigació va ser encarregada el 1998 pel primer ministre britànic, Tony Blair. Quan el govern de David Cameron va rebre les conclusions el 2010 va fer una declaració oficial i formal per demanar disculpes en nom del Regne Unit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Trending Articles