Divendres al vespre va esclatar la notícia de l'aturada de totes les operacions de la companyia aèria Spanair, amb capital majoritàriament català. Des d'aleshores, la prioritat ha estat la recol·locació dels passatgers havien comprat bitllets per aquest cap de setmana i assegurar als treballadors, com a mínim, una part de la nòmina de gener. De fet, de dissabte passat fins divendres vinent l'aerolínia ha de recol·locar 83.006 passatgers que tenien bitllets per viatjar amb Spanair amb 878 vols.
En declaracions a RAC1, el president de l'aerolínia, Ferran Soriano, ha confirmat que es presentarà concurs de creditors avui mateix. També ha admès el fracàs al capdavant de la companyia i ha assegurat que no abandonarà el seu càrrec: 'No em mouré d'aquí fins que això s'acabi.'
Crònica de la fallida
Des de divendres hi ha hagut declaracions i anuncis per totes bandes: d'entrada es va atribuir la fallida de la companyia a la retirada de l'oferta d'inversió de Qatar Airways, però també s'ha dit que l'aturada del procés d'individualització de la gestió de l'aeroport del Prat ha estat determinant en el fracàs del projecte de Spanair.
De fet, Spanair va renéixer amb capital català per aconseguir d'establir un hub intercontinental aeroportuari a Barcelona. La companyia presidida per Ferran Soriano tenia aquest objectiu com a missió principal i va instaurar noves rutes de llarga distància. L'esforç havia d'anar acompanyat, tanmateix, per una descentralització de la gestió dels aeroports d'Aena pactada amb el govern espanyol. Qatar Airways es va interessar a invertir en Spanair per les oportunitats que oferia Barcelona en el mapa de navegació aèria del futur. L'anunci la setmana passada del govern espanyol d'aturar aquest procés iniciat amb molta timidesa pel govern de Zapatero va frenar en sec aquesta estratègia. La inviabilitat del projecte de Spanair era qüestió de temps.
Soriano va qualificar l'aturada de 'mala notícia' per a la connectivitat internacional de l'aeroport de Prat, que 'haurà de buscar una nova via per aconseguir construir aquest 'hub' de connectivitat intercontinental'.
Els fons públics destinats a Spanair i a Iberia
Ahir, el conseller d'Interior, Felip Puig, va justificar les inversions que la Generalitat ha fet els últims tres anys a Spanair i va criticar que a Catalunya 'se li posi el dit a l'ull' més sovint que a la resta de governs europeus. Puig va recordar que la majoria d'estats europeus han donat 'suport' a certes companyies aèries per impulsar els seus objectius estratègics. 'Tothom sap que durant molts anys Iberia ha estat una companyia clarament suportada des de les arques de l'estat', va posar d'exemple el conseller.
L'aposta de la Generalitat era crear un gran hub internacional a l'aeroport del Prat, una qüestió que no abandona malgrat el cessament d'activitat d'Spanair. Puig no va avançar l'estratègia que seguirà a partir d'ara la Generalitat, però aquesta haurà de ser diferent del model aplicat a Spanair perquè 'vam decidir que no podíem continuar abocant diners en un moment de crisi'.
Multa de 9 milions d'euros del govern espanyol
Per la seva banda, el ministeri de Foment espanyol va explicar ahir que el procés de sanció contra 'la companyia, els gestors i els administradors' de Spanair podria elevar-se fins als 9 milions d'euros perquè el govern espanyol atribueix a l'empresa 'dues infraccions molts greus' de la Llei de seguretat aèria.
La primera és per haver incomplert 'la continuïtat en la prestació del servei', va dir la ministra Ana Pastor. L'incompliment d'aquest punt, unit a danys superiors a 15.000 euros, comporta, tal com recull la normativa aèria, una infracció 'molt greu' amb una multa que pot arribar als 4,5 milions d'euros i retirada de llicència. I la mateixa sanció per la segona, no haver exercit les activitat 'amb respecte dels drets als passatgers'.
La resposta de Soriano a l'amenaça no s'ha fet esperar i va explicar que la decisió de cessar les operacions es va prendre divendres amb el 'suport de la Direcció General d'Aviació Civil'. Concretament, Soriano va dir que 'les decisions sobre el cessament dels vols divendres es van prendre i es van comunicar a la Direcció General d'Aviació Civil. De fet, es van adoptar amb el seu suport.'
La crisi impedeix a la Generalitat injectar més recursos a la companyia
El president de la Generalitat, Artur Mas, va lamentar dissabte la situació de Spanair i va qualificar el projecte de la companyia aèria d'història desgraciada'. Va assegurar que el govern ha fet 'tots els esforços del món' per fer viable la companyia. En aquest sentit, el president recorda que en el context de retallades del 2011 la Generalitat va injectar nous recursos a Spanair 'quan en tota la resta de projectes, pràcticament havia de disminuir lla seva aportació'.
878 vols programats fins divendres
Segons dades de la companyia, a partir d'ara el nombre màxim de passatgers afectat pel cessament d'operacions de l'aerolínia és aquest dilluns, amb un volum total de 15.386 persones. Per dimarts, dimecres i dijous la companyia calcula que el passatge afectat es mourà al voltant del 11.000 mentre que divendres s'enfilarà fins els 12.700. En número de vols, dilluns Spanair en tenia 143 de programats; 117 dimarts; 124 dimecres; 134 dijous; i 144 divendres.
A més, al llarg d'aquest cap de setmana la companyia ha rebut 38.964 trucades i n'ha pogut atendre 37.446, és a dir un 96%. El dia que més usuaris van trucar a la companyia va ser aquest dissabte. Amb 33.827, Spanair va registrar 27 vegades més de volum de telefonades que un dia normal, mentre que diumenge van ser el doble. La pàgina web de la companyia ha rebut 90.000 visites.
Les nòmines de gener dels treballadors
Responsables de l'aerolínia catalana Spanair asseguren que han avançat aquest diumenge una part de la nòmina a tots els treballadors de la plantilla. La quantitat que ha ingressat als comptes corrents és la mateixa per tothom, mil euros. A més, fonts de la companyia han assegurat que faran 'tots els possibles' per pagar el 100% del sou d'aquest mes. Fonts sindicals han explicat que la companyia els ha notificat que esperaven poder pagar les nòmines dels treballadors malgrat que no tenien les quantitats 'completes'.
Els treballadors fan avui assemblees per a analitzar la situació de la companyia i decidir si comencen mobilitzacions.