Els vint-i-quatre magistrats de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han reprès aquest matí la deliberació per a resoldre el recurs presentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular. La decisió que prenguin és una qüestió de màxima importància per al país, tal com va insistir ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, després de reunir-se amb CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i SI i amb la plataforma Somescola.cat per fer pinya en defensa del català a l'escola.
Dues reunions que van servir per a estudiar la situació arran de la imminent resolució judicial i de fer front comú en defensa del català. 'La llengua és l'eix vertebrador del país i la política lingüística és un tema de gran importància', va sentenciar Rigau. La consellera va examinar rigorosament amb partits i la plataforma la informació i la jurisprudència per fer una anàlisi, però no van fixar cap resposta unitària. A més, la Generalitat no en farà cap mena de valoració fins que no sàpiga la decisió del tribunal.
La plataforma Somescola.cat assegura que estarà 'al costat del govern' quan es conegui la resolució si aquest defensa 'l'escola en català'. La portaveu de la plataforma i membre de Plataforma per la Llengua, Teresa Casals, assegura que no s'han plantejat que la sentència 'sigui ni positiva ni negativa' i que per això no han pactat cap estratègia amb el govern, tot i reconèixer que ells com a plataforma porten temps treballant i tenen pensada una possible reacció. Afegeix que treballen per la defensa 'd'una escola catalana en llengua i continguts cada vegada més excel·lent' i assegura que aquesta 'ha de ser dissenyada i aprovada pel Parlament'.
El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d'Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D'aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l'estatut.
La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut considera el castellà llengua vehicular de l'ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.
El recurs de reposició de la Generalitat que avui estudia el TSJC es basa en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que també és recorreguda al TC pel Partit Popular. No és clar que avui mateix hi pugui haver sentència, però s'espera que hi haurà les habituals filtracions sobre la deliberació.