Quantcast
Channel: Vilaweb - Notícies Edicions - General VilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

“Respiro en Xarxa serà pels infants com unes vacances”

$
0
0

el primer centre d’atenció de dia creat a Catalunya per a la infància i la gent jove entre els 4 i el 22 anys, amb dificultats i situació de risc social.

A Catalunya hi ha 1.300 entitats del  tercer sector o economia social que engloben cooperatives, societats laborals, sindicats, mutualitats, associacions, fundacions i organitzacions no governamentals. Inspira, una  vegada més, vol donar a conèixer el treball d’algunes d’aquestes entitats  per moltes raons,  però especialment quan la seva tasca s’entronca directament amb els objectius de la Fundació Roger Torné que són la prevenció, la sensibilització i la cooperació per ajudar a la infància desprotegida. En aquests  moments  la lluita per la prevenció  s’ha de fer a partir del coneixement i de la mà de la cooperació. La Fundació Roger Torné ha volgut  posar en marxa un programa en xarxa de col·laboració amb fundacions que treballin dins  l’àmbit de l’ajut a la infància perquè ara, més que mai, cal  sumar esforços. Mitjançant l’associació Xamfrà, amb els quals col·laborem regularment, vàrem iniciar el  contacte amb  el Centre Obert Joan Salvador Gavina del barri del Raval de la ciutat de Barcelona.

Gràcies a la voluntat de la Conxita Mata, que va dedicar part de la seva vida a realitzar tasques socials amb infants i famílies de les barriades, l’any 1978 neix  el centre Salvador Gavina.  Com a fundació es va constituir l’any 1979 i és el primer centre d’atenció de dia creat a Catalunya per a la infància i la gent jove entre els 4 i el 22 anys, amb dificultats i situació de risc social.

Anna Castro i Esther Arimon

Anna Castro i Esther Arimon

Per realitzar aquesta entrevista hem comptat amb la col·laboració de  l’Anna Castro,  directora del centre i de l’Esther Arimon, educadora social.   L’Anna Castro és mestra i educadora social i des de l’any 2006 dirigeix la fundació. Ella  ens explica que actualment  al centre hi treballen persones de diferents perfils professionals: “l’equip el formem 7 educadores socials que són les  que tracten directament amb els nens i nenes, dos treballadores socials que atenen a les famílies i una psicòloga. També contem amb  una psicòloga i un psicopedagogs externs, i els nostres voluntaris que són absolutament necessaris”.

L’Esther Arimon és una de les 7 educadores socials del centre des de l’octubre de 2003 i ens diu  que a més a més de la plantilla pròpia hi ha altres fundacions que els ofereixen cobrir alguns serveis:“el  nostre psicòleg dóna servei en el centre però també podem derivar famílies a altres centres perquè els atenguin a nivell psicològic. També  el psicopedagog de la Fundació Talita ve un parell de tardes a la setmana i està atent a les famílies o infants  amb dificultats més especials. Talita en ajuda cobrint el 50% del cost d’aquest professional.”

El finançament de Salvador Gavina és públic i privat. Tenen el suport de la Generalitat de Catalunya,  de l’Ajuntament de Barcelona, del Ministerio de Asuntos Sociales i de les donacions privades. “Abans de la crisi el finançament públic significava més del 50% dels nostres ingressos però ara  tan sols arriba a ser el 38%, això vol dir que hem de trobar més ajuda privada”,  assegura  la directora del centre.  Joan Salvador Gavina també forma part de projectes privats,  com el programa per la infància a nivell estatal de la Caixa que garanteix una sèrie d’ajudes que abans eren  garantides per la Direcció General d’atenció a la Infància i ara ja no.

Tant l’Anna com l’Esther diuen que els esforços i l’epicentre de treball de la Fundació ha estat, sempre, treure els infants del  carrer i satisfer les seves necessitats més bàsiques com la higiene, l’alimentació i l’educació.

Quins són els vostres programes?

El nostre principal projecte és el de ser un centre de dia obert. A partir d’aquest  s’han desenvolupat  altres programes.  Els serveis no han estat sempre els mateixos, ja que durant els primers anys  tenia menjador escolar, esmorzars i dutxes perquè els nens del raval d’aquella època ho necessitaven.  Després amb els anys de més bonança econòmica només vàrem mantenir el menjador escolar perquè moltes famílies quedaven fora d’aconseguir les beques de menjador escolar de l’Administració. Això passava perquè moltes famílies eren nouvinguts i  arribaven a la ciutat fora del termini de sol·licitud de beques. Però  avui en dia és més necessari que mai, ja que les beques s’han reduït molt. Malauradament aquest any 2012 hem tornat a obrir els esmorzars de família, servei que feia 10 anys que no teníem.   L’hem obert perquè hi havia nens del menjador que ens deien que  només feien un àpat al dia i que anaven a l’escola sense esmorzar.  Nosaltres considerem que el tema de l’alimentació per la infància és basic i per tant ho hem tornat a obrir. També hem habilitat un programa de  servei de dutxes, perquè la situació de crisi  actual està provocant que  hi hagi famílies que no puguin pagar ni el lloguer, ni la llum ni l’aigua. Per tot això vàrem  començar a detectar que algunes famílies anaven a buscar l’aigua a la font i que els nens no estaven nets  i hem tornat a obrir-lo.

Quants nens i joves ateneu diàriament?

Diàriament i com a centre obert  atenem de 5 a 8 de la tarda  uns 140 repartits per grups d’edat. Per simplificar podem dir que fins els 12 anys són uns 80 i dels  12 als  22 uns 60 més. En aquets s’han de sumar als que venen a esmorzar i al menjador, tot i que alguns participen a tots els programes.   Els infants estan amb les seves famílies i venen  a les activitats del centre a partir de quan s’acaba l’escola i a la nit tornen a casa. Les activitats són diverses:  l’atenció infantil, atenció psicopedagògica i reforç escolar, acollida i el berenar, tallers i activitats lúdiques i esportives, atenció juvenil  i  formació sociolaboral. Per els joves entre 16 i 18 anys estem desenvolupant  un projecte, conjuntament amb altres entitats,  perquè assoleixin una formació i experiència prelaboral  satisfactòria  i una aproximació de nou cap a la formació reglada. També oferim a partir dels 15 anys l’oportunitat de rebre una formació per l’accés a la formació de “Monitor de Lleure”.

Quina tipologia de famílies són les que vénen al centre?

La principal població que atenem  són nens i nenes del barri del Raval i rodalies.  El 63% de les famílies son d’altres països però  d’aquest el 88% són espanyols perquè tenen la nacionalitat.  La majoria són immigrants de segona generació que vol dir que els fills ja han  nascut aquí però els seus pares no.  Els seus orígens són Pakistan, Marroc, Equador, Índia i Colòmbia. En aquets moments el col·lectiu més feble és el paquistaneses.

Malauradament un altre dels aspectes que estem detectant és  més agressivitat verbal entre les famílies, degut segurament a la crisi econòmica . Concretament de 169 famílies ateses el 48% mostren signes de violència verbal, que no física, dins a casa.  En aquets moments  a  la població que atenem un 57% estan a l’atur, un 20% no tenen cap ingrés i un 35% viuen en menys de 450 euros al mes.

El  nostre projecte de treball familiar és d’aplicació àmplia i d’evolució dinàmica. Contempla accions i serveis que van des de conciliar els diferents àmbits del quotidià laboral i personal amb les responsabilitats familiars, fins a col·laborar amb la protecció econòmica de la família i lluitar contra les desigualtats que generen precarietat.  Concretament els nostres serveis son: informació, orientació i formació d’adults, gestió d’ajudes, ( la Generalitat des de l’any 1993 ha reconegut a Salvador Gavina com a entitat gestora d’ajudes PIRMI) i  serveis per a la conciliació de la vida familiar i laboral.

Què en penseu que La Fundació Roger Torné, conscient d’aquesta situació, posi en  marxa el programa Respiro Solidari en Xarxa dirigit a nens i nenes del  Raval perquè  puguin passar jornades a la muntanya  fen activitats saludables?

Ens agrada molt aquesta iniciativa i Joan Salvador Gavina hi participarà.  Creiem que és molt  important tot el que sigui donar suport aquests infants.  Nosaltres no som professionals sanitaris però  estem detectant que són infants que per la seva situació socioeconòmica tenen moltes necessitats perquè la seva vida no és molt saludable. En general estan per sota del pes o tenen problemes d’obesitat, També hi ha nens i nenes  amb moltes càries i dents petites. La salut és molt important i totes les mancances que viuen repercutiran en el seu futur físic i en la seva capacitat intel·lectual. El projecte  Respira Solidari en Xarxa pot millorar la seva salut, per tant  és importantíssim. També els donarà l’oportunitat de conèixer de forma periòdica  altres espais fora del barri i de la ciutat on viuen, fet que els ajudarà  a millorar la seva qualitat de vida. S’ha de pensar que  una sortida un cop  o dos al mes  per aquests infants  serà com unes vacances.

Heu comentat que la figura del voluntari us és molt necessària. Per què?

Al llarg de la història del centre han passat pels diferents projectes més de 1000 voluntaris i en aquests moments en tenim 99. Per a entitats socials com la nostra són una força insubstituïble, aporten temps, coneixements i un suport educatiu i emocional molt valuós. Les portes de Joan Salvador Gavina estan obertes per totes aquelles persones que vulguin venir, i col·laborar. No dubtin que sempre seran benvinguts.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22123

Trending Articles